Raceverslag Eemshaven

11 05 2008

Het eerste straten circuit van de drie die we gaan bezoeken. Ik had hier pas één keer gereden en dat waren ook maar 2 trainingen met de juniorcup, omdat die bewuste dag werd afgelast wegens een tragisch ongeval. Vrijwel geen baankennis dus. En dit in combinatie met de valpartijen van de laatste twee raceweekenden plus het feit dat het een stratencircuit is. Hadden we besloten om te finishen dit weekend. En het allemaal rustig zouden gaan opbouwen. En dit weekend als een training te beschouwen.

1e Training.
Wegens de vele inschrijvingen werd in Eemshaven de Supersport klasse opgesplitst in 2 groepen. Hierbij hanteerden ze de stand van het kampioenschap en belande ik dus in de tweede groep wegens de 2 DNF’s in de voorgaande races. Was eerst wel even wennen een smalle baan met zulke snelheden en ook de hobbels en bobbels plus een spoorweg overgang in de baan waren nieuw voor mij. De onrust in de motor vond ik eerst erg hinderlijk, maar al snel werd dat beter. Deze training lekker uitgereden, niet echt snel maar we waren toch tevreden, omdat dit eigenlijk de eerste keer op een straten circuit was.
2e Training
Nog steeds in de B groep en weer lekker gereden. Beter proberen de baan te benutten en later te remmen wat toch wel heel belangrijk is op een circuit met een lay-out als Eemshaven met de haakse hoeken en lange rechte stukken. Niet echt een snelle tijd kunnen neerzetten wegens een paar kleine foutjes. Ik probeerde de uiterste rem punten te zoeken,om daarna een snelle ronde te kunnen rijden,even binnen geweest en met nog 10 minuten te gaan ging ik de baan weer op voor mijn ultieme ronde maar toen ik langs start/finish kwam werd ik afgevlagd 6 minuten te vroeg volgens mijn crew!!. Hier baalde ik dan ook van, want hierdoor moest ik ook racen in de B groep en dit is toch niet wat je wilt als coureur. Wel stond ik 4e getraind in deze Runner-up race. Al met al wel weer sneller dan de eerste training maar er had meer ingezeten.
Race.
De Runner-up klasse dus. Na een beetje tot inkeer te zijn gekomen misschien toch niet zo heel erg slecht. Aangezien ik nu niet achteraan moet starten in de A groep en misschien leuk kan RACEN met de andere rijders in deze groep. Na de start lag ik meteen 3e en na het eerste rechte stuk 2e. Dit ging allemaal heel voorspoedig. Want ik kon de leider goed volgen. En ik was zelfs sneller. Maar in de tweede ronde maakte ik een foutje terwijl ik achter hem zat. Ik verloor mijn concentratie gedeeltelijk,ik had de opdracht gekregen als ik 2de kwam te rijden niet direct de leiding te nemen, wat opeens in mijn hoofd schoot, en toen mijn rempunt miste en rechtdoor schoot om daarna te keren en weer de baan op te gaan. Balen, maar rustig blijven. Met de volgende doorkomst zag ik dat ik 9e lag met 40 seconden achter plaats 4. Mijn eigen race dus gaan rijden en zoveel mogelijk plaatsen goed proberen te maken. Dit ging eigenlijk heel goed. Ik maakte veel tijd goed op mijn voorgangers en wist in de race weer terug te komen tot een 5e plaats. 0.1 sec achter de nummer 4. En met een dikke tijdverbetering 2.3 seconde plus de snelste race ronde was ik achteraf heel tevreden.

Nu op naar Oss waar het doel weer zal zijn om te racen, maar met deze ervaring van Eemshaven denk ik wel vanaf het begin beter mee te kunnen komen.

Jardo van Huisstede Supersport 600 # 91